A poratka biológiája

 

A házi poratka (Dermatophagoides pteronyssus) szabad szemmel nem látható, 0,2-05 mm hosszúságú, ovális alakú, átlátszó testű atka. Legalább 10x-es nagyítású mikroszkópban tekintve szembetűnőek a testén lévő hosszabb-rövidebb függelékek, valamint a szintén kitinszőrökkel ellátott négy pár láb. Szájszerve a test csúcsán helyezkedik el, fejszerű képlet formájában. Szemei, csápjai nincsenek.

 

          

 

A házi poratka tömegesen fordulhat elő a lakások házi porában. Emberi környezetben fő táplálékuk a bőrről leváló elszarusodott hámsejtek, valamint az azokon megtelepedő mikroszkopikus gombák. A felhám zsírtartalmát ezek a mikroszkopikus gombák előemésztik, így alkalmas táplálékká alakítják azt a poratka számára. Egy felnőtt emberről naponta kb. 1 gramm felhám válik le.

Az atkák túlélése és elszaporodása elsősorban a relatív páratartalomtól függ, amely fontos limitáló tényező. Az atkák száma egy lakáson belül a magasabb páratartalmú helyiségekben a legnagyobb; ez tipikusan a hálószoba, és azon belül is az ágy. Számuk télen a legalacsonyabb, és a tavasz-nyár, valamint a nyár-ősz forduló időszakában a legmagasabb.
A lakókörülmények modernizálódásával az utóbbi fél évszázadban robbanásszerűen népesítik be a lakóházakat. Leggyakrabban szőnyegen, bútorkárpiton, ágymatracon, ágyneműn, plüss gyermekjátékokon, függönyön található meg.

 

     

              A poratka képekben