A patkány biológiája

 

Magyarországon előforduló két patkányfaj: szinte kizárólag a vándorpatkány  (Rattus norvegicus) és elvétve házi patkány ( Rattus rattus).

A vándorpatkány széles, robosztus testalkatú. Farka mindig rövidebb, mint a test és a fej együttes hossza. Súlya általában 150-600 g között változhat.

Színe igen változó, legtöbbször szürke. Oldalt és főleg a has alja, valamint a talpak világos-sárgás, néha egészen fehér színűek, viszonylag durva szőrzettel.

 

          

 

Ezen kívül lehetnek szürkésbarna, vörösesbarna, szürkésfekete és fekete színűek. Orra megnyúlt, de tompán végződik. Jellemzője, hogy a farka fent sötétebb, alul pedig világosabb. Leginkább a föld felszínén, vagy egy-másfél méter mélyen földbe vájt járataiban, az épületek alacsonyabb szintjein (pince, földszint), illetve a szennyvíz csatornahálózatban él.

 

A házi patkány kis termetű és kecses testfelépítésű állat. Jellemzője, hogy farka mindig hosszabb, mint a test és a fej együttes hossza. Az ivarérett állat súlya 80-300 g között változik. Színe sötétszürke, szürkésfekete vagy bársonyos fekete is lehet. Hasa kissé világosabb, szürkésfehér színű. Szőrzete hosszú, finom, fényes és sima. Orra megnyúlt és hegyesen végződik. Elsősorban lakóházak és mezőgazdasági üzemek, gabonatárházak magasabb szintjein vagy áruszállító hajókon él, illetve fészkel.

 

A patkányok tág tűrésű állatok, ezért nagy az ökológiai alkalmazkodó képességük. Rejtőzködő életmódúak, aktivitásuk sötétedés után fokozódik. Ennek megfelelően szemük fényérzékelő képessége nagy, de ugyanakkor színvakok. Sötétben való tájékozódásukban nagyobb szerepe van kiváló szaglásuknak és a különböző szőrök révén megvalósuló tapintásnak. Ugyancsak fejlett a hallásuk és az ízérzékelő képességük is.

 

Gyorsan fut, jól mászik és úszik, remekül ugrik. Igen fejlett a tisztálkodási ösztöne, táplálkozás, vagy vándorlás után a testére tapadt szennyeződést nyugodt körülmények között azonnal eltávolítja.

A vándorpatkányok igen kíváncsiak arra a környezetre, amelyben élnek. Felderítési hajlamuk révén minden új tárgyra, jelenségre reagálnak. Ugyanakkor óvatosak és gyanakvóak is, ezért rövidebb vagy hosszabb ideig elkerülik a megszokott környezetben végrehajtott változásokat, vagy az irtási célból kihelyezett eszközöket. A patkányok igazi mindenevő állatok, elfogyasztanak mindenfajta táplálékot. Ízlésük kifinomult.

.A vándorpatkányokra - azon kívül, hogy jelentős alkalmazkodó képességgel rendelkeznek - jellemző a nagy szaporodóképességük. Ez abból adódik, hogy: gyors a patkányok szexuális érése (3 hónap), rövid a vemhességi idő (21-24 nap), magas az utódok ellésenkénti száma (6-16) és rendkívül fejlett az ivadékvédelem is.

     

             A patkány képekben