A bolha biológiája

 

2-4 mm hosszú, fényes testű, sötétvörös, gesztenyebarna színű, lapos, szárnyatlan vérszívó rovar. Teljes átalakulással fejlődik. Elsősorban passzív úton terjed, azaz berendezési és használati tárgyakkal hurcoljuk be a lakóházakba, azonban épületen belül egyik helyiségből a másikba át is vándorolhat. Terjesztésükben a házi állatoknak is nagy szerepük van. 

          

 

Az ember környezetében élő bolha fajok

 

Emberbolha (Pulex irritans)

Főgazdája az ember, de sertésen és más házi, illetve vadállaton is igen jól meg él. Lábai erős karmokban végződnek, hátsó lábpárjával akár 5- 10 cm magasra és 10-30 cm távolságra is képes ugrani. A nőstény 4, a hím 2-2,5 mm hosszú. Fényes teste sötétvörös-gesztenyebarna színű.

 

Kutyabolha (Ctenocephalides canis)

A homloka domború, a pofafésű első foga legfeljebb fele olyan hosszú, mint a második. A hím fogójának nyele kiszélesedő. A hím 2-2,5 a nőstény 2-3,25 mm hosszúságú. Elhanyagolt kutyaólban, ahol az almot nem cserélik és ezek poros környezetében nagyszámban szaporodhatnak el. Könnyen átmegy a macskára és az emberre is. Az embert lábszárán csípi meg, azonban tartósan nem telepszik meg rajta.

 

Macskabolha:(Ctenocephalides felis)

A homloka csapott, a pofafésű első foga legfeljebb harmadával rövidebb, mint a második. A hím fogójának nyele karcsú. Főleg házimacskán, de kutyán, sünön és görényen is előfordul. Emberre igen ritkán megy át.

 

Patkánybolha (Nosopsyllus fasciatus)

Patkányokon hat-hét bolhafaj fordul elő, azonban közegészségügyi szempontból a trópusi patkánybolhának (Xenopsylla cheopis) van jelentősége a pestis terjesztésében. Magyarországon nem fordul elő.

 

     

                 A bolha képekben