BÁBOLNA BIO cégismertető

A BÁBOLNA KÖRNYEZETBIOLÓGIAI KÖZPONT működése immár több, mint 40 évre tekint vissza. Tevékenységének négy évtizede alatt BÁBOLNA BIO vezető szerepet vívott ki a nagyterületű, szervezett, közegészségügyi kártevőmentesítés, valamint a professzionális és háztartási irtószer gyártás és forgalmazás terén.

A vállalatunk méltán büszke a világviszonylatban is kiemelkedő eredményességgel végzett, egész városrészekre kiterjedő szisztematikus kártevőmentesítési akcióira. Ezek közül a legismertebb Budapest 1971-72-ben végzett eredményes patkánymentesítése, amely a főváros teljes, 525 km2 területére terjedt ki. Az eredményes mentesítés után, 1973 január 1-től napjainkig fenntartási tevékenységet végzünk. Ennek eredménye, hogy Budapesten a patkányok évtizedek óta sem közegészségügyi, sem gazdasági, sem közérzeti problémát nem okoznak.

Sikereinek hátterében az innováció és az ahhoz kapcsolódó magas színvonalú kutatás-fejlesztési munka fontos szerepet tölt be. Működésünk során BÁBOLNA BIO mindig vezető szerepet töltött be az új irtószerek és irtási eljárások kifejlesztésében, bevezetésében és elterjesztésében. A múltban a rágcsálóirtás területén az antikoagulánsok, a csótányirtás területén a szintetikus piretroidok és a mikrokapszulázott formulációk gyakorlati alkalmazásának elterjesztésében volt döntő szerepünk. Ugyancsak a BÁBOLNA BIO nevéhez fűződik a kiűzéssel végzett csótányirtási technológiák kidolgozása is. Napjainkban vállalatunk az irtószermentes rovarcsapdák, a rovarferomonok, valamint a rovarnövekedést gátló hormonanalógok (IGR) fejlesztésében, gyártásában és alkalmazásának általánossá tételében jár az élen.

BÁBOLNA BIO alapító tagja az 1993-ban megalakult Magyar Kártevőírtók Országos Szövetségének (MaKOSZ). www.makosz.hu.

A korszerű, hatékony irtószerek fejlesztése és gyártása érdekében létrehoztuk saját kutató laboratóriumainkat, illetve irtószergyártó és kiszerelő üzemeinket. Az igényeknek megfelelően egyre újabb gyártási technológiákat, dolgozunk ki illetve folyamatosan fejlesztjük és bővítjük a gyártókapacitásainkat.

Büszkék vagyunk a rovarnövekedést szabályozó hormon analógok (IGR) gyártásának megvalósítására és az ilyen hatóanyagtartalmú formulációk sokaságának kifejlesztésére. Ezek a korszerű és nem toxikus, környezetbarát hatóanyagok különösen a csótányok, bolhák, szúnyogok, hangyák illetve legyek elleni védekezésnél használhatók fel a környezet veszélyeztetése nélkül. Nagy a valószínűsége, hogy ezek a hatóanyagok, illetve készítmények fogják a következő évezred rovarellenes készítményeit alkotni.

BÁBOLNA BIO sikeres szakmai munkájának és gazdálkodásának kulcseleme a folyamatosan magas minőségre való törekvés. Ezt segíti elő az egyedülálló vállalati struktúra, amikor is az újonnan kifejlesztett, illetve a folyamatosan gyártott készítményeket a vállalat saját szolgáltató részlege napi munkája során használja, teszteli. Ennek révén olyan feed-back rendszer működik, amely motorja a fejlesztéseknek és a kiváló minőségnek. Ezt a munkát ismerték el 1994-ben a Párizsban átadott Nemzetközi Technológiai és Minőségi díjjal.